A hírműveltség fejlesztését célzó új fejezettekkel bővült a Detekto
Back

A hírműveltség fejlesztését célzó új fejezettekkel bővült a Detekto

Hogyan dolgoznak az újságírók? Mik a minőségi hírek jellemzői? Miért nem érdemes hátat fordítani a hírfogyasztásnak annak ellenére sem, hogy egyre több az álhír az online térben? Hogyan és miben segítenek a minőségi hírek a mindennapokban? - többek között ezekben a témákban nyújtanak hasznos tanácsokat Detekto új tananyagai.

A Detekto-kurzusok célja a diákok felkészítése arra, hogy önállóan is képesek legyenek az online médiakörnyezetben tájékozódni. Felismerjék, mikor van szükség fokozott figyelemre, tudatosságra és az információ ellenőrzésére, valamint milyen eszközöket használhatnak a tényellenőrzéshez. 

A tavaly ősszel publikált, első három tananyagban a hamis tartalmak jellemző típusait mutattuk be, valamint azt, milyen helyzetekben vagyunk fogékonyak a félrevezető információkra, és hogyan ismerhetjük fel például a mesterséges intelligencia által generált képeket. A most közzétett, új kurzusok pedig a minőségi hírek jellemzőire és az újságírás társadalmi hasznosságára koncentrálnak.

A gyakorlatok között van, hogy a diákoknak egy gyenge minőségű cikket kell kijavítaniuk, vagy egy virálisan terjedő közösségi oldali posztot kell értelmezniük. De olyan is van, hogy fiktív iskolai hírcsatornák, videós iskolaújságok rövid videóit kell értékelniük aszerint, hogy teljesülnek-e bennük a korrekt tájékoztatás feltételei.

A kurzusok az önálló tanulást támogatják, de azok tartalma, fejlesztési területei és céljai több ponton is kapcsolhatók az iskolai oktatáshoz. Ennek érdekében ehhez a tananyagcsomaghoz is készítettünk útmutatót, amelyben konkrét tippeket adunk a tanároknak az iskolai felhasználáshoz.

A tananyagok a detekto.hu oldalon találhatók meg.

See also

Tényellenőrző képzés újságíró hallgatóknak

...

InfoGrund a digitális világban – tanárképzési program

...

Álhírek felismerését segítő oldal indult gyerekeknek

...